Cutback Bituman, çoğunlukla petrol tipi solvent eklenerek ve sıradan bitümün viskozitesi düşürülerek yapılır. Cutback Bitüm viskoziteleri düzgün asfalttan daha düşük olduğu için kullanılır ve bu nedenle düşük sıcaklık uygulamalarında kullanılabilir. Bir kesinti uygulandıktan sonra solvent buharlaşır ve sadece Bitüm kalır. Petrol solventi buharlaştıkça bir cutback bitümün sertleştiği söylenir. Cutback bitüm tipik olarak astar kat ve yapışkan kat olarak kullanılır.

Genellikle eklenen çözücünün uçuculuğuna bağlı olarak üç gruba ayrılır:

Genellikle “yol yağları” olarak adlandırılan Yavaş Kürleme, genellikle belirli ham petrollerin fraksiyonel damıtılmasından üretilen artık bir malzemedir. Geleneksel olarak her türlü aromatik, naftenik ve parafinik yağlar kullanılmaktadır. Yavaş Sertleşen sıvı bitüm malzemeleri, bitümün yağlı bir petrol fraksiyonu ile karıştırılmasıyla hazırlanabilir.

Orta Kürleme, Bitüm ile gazyağı gibi daha hafif hidrokarbonların bir karışımıdır.

Rapid Curing ürünleri, nafta veya benzin gibi hafif, hızla buharlaşan bir seyreltici ile hazırlanır.

Cutback asfalt üretmek için gerekli bir çözücü olarak, yalnızca yukarıda açıklanan petrol tipi çözücünün değil, aynı zamanda kömür tipi bir çözücünün kullanılması da mümkündür veya nihai ürünlerin performansını daha da iyileştirmek için çeşitli çözücülerin ve bir katkı maddesinin bir karışımı olabilir. (örneğin soyulma önleyici etki).

Bu üç tip sıvı asfalt malzemesinin her biri altı standart kalitede üretilmektedir. Her kalitenin ön eki, türü belirtir: Yavaş Kürleme için SC , Orta Kürleşme için MC ve Hızlı Kürleşme için RC . Son ek veya derece numarası, malzemenin tutarlılık aralığını belirtir. Her tipte, derece 0 en sıvıdır, derece 5 en viskozdur ve ara dereceler düzenli bir ilerleme içinde tutarlılık içinde değişir. Oda sıcaklığında 0. sınıf malzemelerin kıvamı krema kıvamına benzerken, 5. sınıf malzemelerin soğuk havalarda ağır melas kıvamı vardır. Bu ürünler petrol seyrelticisinin buharlaşmasıyla “kürleşir”.

Eskiden cutback asfalt karışımlarının uygulanmasının avantajı, azaltılmış kaplama sıcaklığındaki bir farktır. Ancak günümüzde cutback asfalt daha çok astar ve/veya tack coat olarak kullanılmaktadır.

Cutback asfaltlar astar olarak kullanıldığında, yüzey boşluklarını doldurmak ve alt tabanı su girişinden korumak için, cutback asfalt, işlenmemiş alt sınıf veya taban katmanlarının yüzeyine püskürtülür; ince taneleri stabilize etmek ve alt temel malzemesini korumak ve/veya sonraki kaplama katmanlarına bağlanmayı desteklemek.

Yapışkan kat olarak kullanıldığında, yeterli yapışmayı sağlamak için sıcak karışım asfalt kaplama asansörleri arasına cutback asfalt uygulanır. Bu kesinti, inşaat asansörleri arasında ve özellikle mevcut yol yüzeyi ile bir kaplama arasında yeterli bağlanmayı destekledi, tamamlanmış üstyapı yapısının tek bir birim gibi davranması ve yeterli mukavemet sağlaması için kritik önem taşıyor. Bitişik katmanlar birbirine bağlanmazsa, esasen birden fazla bağımsız ince katman gibi davranırlar ve bunların hiçbiri öngörülen trafik tarafından uygulanan eğilme gerilimlerini barındırmak için tasarlanmamıştır. Katmanlar arasındaki yetersiz bağ, tabakaların ayrılmasına (bağların ayrılması) ve ardından uzunlamasına tekerlek yolu çatlamasına, yorulma çatlamasına, çukurlara ve kaplama ömrünü büyük ölçüde azaltan tekerlek izi gibi diğer sorunlara neden olabilir.

Bitümlü (asfalt) Üstyapı İnşaatı ve Bakımında Cutback Bitüm Uygulamaları:

Prime ve Tack Kaplama

Astarlama işlemi, hazırlanmış fakat genellikle bağlanmamış bir agrega bazına düşük viskoziteli bir bağlayıcının uygulanmasını içerir. Tabanın üst katmanları tarafından emilmesi ve sonraki bitümlü kaplama ile daha kolay ‘ıslanan’ bir yüzey sağlaması amaçlanmıştır. Astar kısa bir süre için trafiği taşıyabilecek (bu uygulama yaygın olmasa da) ve tozun kontrolüne yardımcı olacaktır. Genellikle, astarlar 0,5 ile 1,4 L/m2 arasındaki oranlarda uygulanır. Astarlamaya uygun cutback bitümler, sonraki asfalt tabakasının yapışmasına yardımcı olmak için alttaki bir yüzeye uygulanan tack katlar için de kullanılır. Tipik bir uygulama oranı 0,2 ile 0,4 L/m2 arasındadır.

Prime Sızdırmazlık

Etkili bir astarlama işlemi için sıcaklıkların çok soğuk olduğu veya son contanın püskürtülmesinden önce trafiğin astarlanmış bir yüzeyi bozabileceği durumlarda, kaplamanın 6 ila 12’ye kadar sürelerle yeterli korumasını sağlamak için bir astar conta kullanılabilir. aylar. Astar sızdırmazlığına uygun cutback bitümler, yama onarımlarında kullanılan ön karışım asfalt üretiminde de kullanılabilir.

Sprey Sızdırmazlık

Cutback bitümler, özellikle düşük viskoziteleri nedeniyle geliştirilmiş ilk taş tutuşu sağladıkları soğuk havalarda, püskürtmeli sızdırmazlık uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Tipik olarak, uygun kesilmiş bitümün tek bir uygulaması, üzerine agrega serilmiş olan astarlanmış kaplama üzerine püskürtülür.

 

Yavaş Kürleşen Kesim Bitüm Spesifikasyonu (ASTM D2026)

Orta Kürlenme Kesintili Bitüm Spesifikasyonu (ASTM D2027 veya AASHTO M82-75 2008)

Hızlı Kürleme Kesim Bitüm Spesifikasyonu (ASTM D2028 veya AASHTO M81-92 2008)