Yapıştırıcı ve kohezyon özelliği ile tanınan bitüm, en çok inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Bitüm, sıcakken viskoz, soğuyunca katı olduğu için yol kaplamasına uygulanır. Bu nedenle Bitüm, agrega parçaları için bağlayıcı/tutkal görevi görür.
Rafine bitümün büyük çoğunluğu inşaatta kullanılır: öncelikle kaldırım ve çatı kaplama uygulamalarında kullanılan ürünlerin bir bileşeni olarak. Nihai kullanım gereksinimlerine göre bitüm şartnameye göre üretilir. Bu, rafine etme işlemi veya harmanlama yoluyla elde edilir.
Mevcut dünya bitümün kullanımının yılda yaklaşık 102 milyon ton olduğu tahmin edilmektedir. Üretilen tüm bitümün yaklaşık %85’i yollarda asfaltta bağlayıcı olarak kullanılmaktadır.
Bitüm aşağıdakilerin yapımında ve bakımında uygulanır:
- Karayolları,
- Havaalanı pistleri,
- Kaldırımlar / Yaya Yolları,
- Otoparklar, Yarış pistleri,
- Tenis kortları, Çatı Kaplama,
- Nem geçirmezlik,
- Barajlar Rezervuar ve havuz kaplamaları,
- Ses yalıtımı,
- Boru kaplamaları,
- Kablo Kaplamaları,
- Boyalar, Bina Su Yalıtımı,
- Fayans altı su yalıtımı,
- Gazete Mürekkebi Üretimi,
- ve diğer birçok uygulama
Bir ürün olarak bitümün karmaşıklığını anlamak için yolların yapılış yollarından biri için derinlemesine bilgi ve ayrıntılı anlayış çok önemlidir. Bitüm uzmanları, bitümü sadece petrol arıtma işleminin bir yan ürünü olarak değil, gelişmiş ve karmaşık bir yapı malzemesi olarak bilirler. Nihai kaplama malzemesi (aynı zamanda sıcak karışım asfalt betonu – HMAC veya HMA olarak da anılır) yaklaşık %93 – 97 mineral agrega (taş), kum ve dolgudan oluşur. Kalan yüzde bitümdür.